Poprawiono: styczeń 16, 2020
Utworzono: styczeń 16, 2020
W styczniu (14.01.) w naszej szkole odbył się konkurs polonistyczny pod hasłem "Z poprawną polszczyzną na co dzień", którego celem nadrzędnym było propagowanie kultury języka polskiego wśród młodzieży oraz wyrabianie w uczniach nawyku językowej dociekliwości poznawczej. Tym razem uczniowie rozwiązywali test jednokrotnego wyboru, składający się z 10 zestawów, w którym, wykazując się znajomością fleksji, składni i gramatyki, zaznaczali zdania popr... czytaj więcej
Poprawiono: grudzień 19, 2019
Utworzono: grudzień 19, 2019
Jak co roku przed Świętami Bożego Narodzenia – cała społeczność szkolna spotkała się, aby wspólnie pochylić się nad cudem wcielenia Syna Bożego i radośnie świętować to wydarzenie. Wspólne świętowanie rozpoczęły jasełka przygotowane przez uczniów klasy I i III technikum pod opieką Pana katechety Jerzego Stryszowskiego (były to ,,Jasełka Rydlowskie”) oraz wspólne kolędowanie. Poza tradycyjnymi polskimi kolędami można było usłyszeć ,,Cichą... czytaj więcej
Poprawiono: grudzień 09, 2019
Utworzono: grudzień 09, 2019
Mikołajki to potoczna nazwa święta ku czci świętego Mikołaja, biskupa Miry. Obdarowując kogoś tego dnia drobnym prezentem, czynimy to w imieniu prawdziwego biskupa Mikołaja, który, od najmłodszych lat był bardzo wrażliwy na ludzkie nieszczęścia, dzielił się swoim majątkiem z biednymi. Jak co roku, tak i tym razem, 6 grudnia do naszej szkoły przybył z wizytą Święty Mikołaj. Jest to dobry znak, świadczący o tym, że dzieci były grzeczne i zasłużyły na pre... czytaj więcej
Poprawiono: grudzień 03, 2019
Utworzono: grudzień 03, 2019
28.11.2019 r. odbyła się kolejna XVI edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”. W tegorocznej edycji szczególnie podkreślono fakt, iż Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej. Temat „europejska kuchnia na krakowskim stole” wcale nie był łatwy. Organizatorzy w kategorii kucharz postawili na produkt obowiązkowy, mniej spotykany w naszej kuchni, ale równocześnie atrakcyjny i mający wysoką wartość odżywczą: przegrzebk... czytaj więcej