Przysmaki na koniec lata

Koniec ciepłych dni już niebawem. Wkrótce wróci kapryśna pogoda. Można umilić ten czas przyrządzeniem czegoś pysznego dla siebie i bliskich. Dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni, proponuję kilka wypróbowanych przepisów idealnych na tę porę roku. Potrzebne składniki są teraz dostępne w dużych ilościach, a do tego w przystępnych cenach.

!!!  Przepisy pochodzą z kulinarnego bloga „Kwestia Smaku” (www.kwestiasmaku.com)

Dla ochłody…

Chłodnik ogórkowy z awokado i jogurtem greckim

Składniki,

4 porcje:

• 2 - 3 ogórki gruntowe
• 1 dojrzałe awokado
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• kawałeczek czerwonej cebuli
• 300 g jogurtu greckiego
• sok z 1/2 limonki
• 2 łyżeczki octu ryżowego lub 1 łyżeczka winnego
• 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
• 1/2 szklanki listków kolendry lub mięty
• woda mineralna 

• opcjonalnie: kawałek zielonej chili, pokruszony lód, kostki lodu
• przykładowe dodatki: grzanki z solonym serkiem, łososiem wędzonym i kolendr

Przygotowanie:

  • Składniki można wcześniej wstawić do lodówki aby się schłodziły. Ogórki umyć, osuszyć, przyciąć końce, obrać pozostawiając co około 1 cm wąskie paski skórki (dla dodania smaku i koloru).
  • Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ włożyć do pojemnika blendera, dodać ogórki, oliwę, cebulę, jogurt grecki, sok z limonki, ocet, szczyptę soli i miód lub cukier.
  • Zmiksować dodając część kolendry/mięty (niekoniecznie, można tylko do dekoracji) oraz chili jeśli używamy. Wlać wodę w takiej ilości aby uzyskać kremową konsystencję zupy. Podawać z posiekaną miętą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.


Na słodko…

Gofry

 

Najlepsze zaraz po usmażeniu. Są puszyste i smakują lekko biszkoptowo. Ich konsystencja to zasługa dobrych proporcji składników oraz ubitych na pianę białek. Z cukrem pudrem, świeżymi owocami oraz sosem owocowym. Przepis na gofry: M. Roux "Jajka".

Jak wszystkie gofry, z czasem i te miękną, dlatego najlepsze (najbardziej chrupkie) są zaraz po upieczeniu. Do smażenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o wysokiej mocy.

Ciasto na gofry:
• 160 g mąki
• 1,5 łyżki drobnego cukru
• szczypta soli
• 50 g stopionego masła
• 2 jajka
• 270 ml mleka

Dodatki: cukier puder, bita śmietana, truskawki, borówki, maliny lub jagody, sos truskawkowy

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry studzić na metalowej kratce, ale najlepsze (chrupiące) są zaraz po upieczeniu. Posypać cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną, ułożyć owoce i polać sosem truskawkowym.

Sos truskawkowy: 10 dużych truskawek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka i wsypać 3 łyżki cukru pudru. Smażyć truskawki przez 3 - 4 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i ewentualnie 1 łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do dzbanuszka.



Obiadowo…

Racuchy z surowej dyni puszyste 

Delikatne i lekko słodkie, z tartej surowej dyni i ubitych jaj. Dobrze smakują z sosem pomidorowym, ewentualnie z innym ulubionym sosem lub ze śmietaną.

 

Składniki, około 12 małych racuszków:
• 200 g dyni bez skorupy i pestek
• 1 duże jajko
• 1,5 łyżki masła
• niepełne 1/2 szklanki mąki
• 1 - 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
• sól i pieprz
• olej do smażenia


Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać np. z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy: Na patelni na 2 łyżkach oliwy zrumienić posiekany ząbek czosnku i 1/4 cebuli. Dodać 1 puszkę pokrojonych pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru. Dusić pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wymieszać z posiekaną bazylią lub oregano.


Leczo z kiełbaską chorizo i kukurydzą

 

Jako samodzielne danie lub dodatek do dania. W wersji wegetariańskiej pomijamy kiełbaskę. Jeśli nie lubimy kukurydzy możemy ją pominąć. Możemy dodać cukinię i pieczarki.



Składniki, 2 porcje:

• 2 papryki
• 1 świeża kukurydza (lub malutka puszka kukurydzy)
• 2 duże pomidory
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 100 g kiełbaski chorizo*
• 1,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
• ostra papryka w proszku, papryka wędzona (opcjonalnie, do smaku)
• 200 ml sosu pomidorowego, passaty


• pieczywo do podania
• do posypania tymianek, szczypiorek



* suszona wieprzowa hiszpańska kiełbasa, łagodna lub z dodatkiem papryki, do kupienia w supermarketach. Można też użyć inne suszonej kiełbasy lub swojej ulubionej.

Przygotowanie:

  • Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę obkroić z nasion, kolby wyrzucić, kukurydzę z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozgnieść praską. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
  • Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć kiełbasę i smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron aż lekko się zrumieni, a tłuszcz się wytopi. Kiełbasę wyjąć na talerz.
  • Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać paprykę w proszku (słodką, ostrą, wędzoną) i smażyć kilkanaście sekund. Dodać kukurydzę oraz paprykę i smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dodać pomidory i zagotować. Dodać sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 12 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać odłożoną kiełbasę, posypać tymiankiem, szczypiorkiem i podawać z pieczywem.



mgr Magdalena Kiszka