Grzybobranie

Grzybobranie

Nadszedł czas na grzybobranie. Zbieranie grzybów to wielowiekowa polska tradycja, kultywowana do dzisiaj. Bez pysznych prawdziwków, podgrzybków, kozaków czy maślaków trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię. Wystarczy wspomnieć choćby kapustę z grzybami czy zupę grzybową.

SZCZYPTA KLASYKI:

Inne pospólstwo grzybów pogardzone w braku

Dla szkodliwości albo niedobrego smaku;

Lecz nie są bez użytku, one zwierza pasą

I gniazdem są owadów i gajów okrasą.

Na zielonym obrusie łąk, jako szeregi

Naczyń stołowych sterczą: tu z krągłymi brzegi

Surojadki srebrzyste, żółte i czerwone,

Niby czareczki różnym winem napełnione;

Koźlak, jak przewrócone kubka dno wypukłe,

Lejki, jako szampańskie kieliszki wysmukłe,

Bielaki krągłe, białe, szerokie i płaskie,

Jakby mlekiem nalane filiżanki saskie,

I kulista, czarniawym pyłkiem napełniona

Purchawka, jak pieprzniczka - zaś innych imiona

Znane tylko w zajęczym lub wilczym języku,

Od ludzi nie ochrzczone; a jest ich bez liku.

Adam Mickiewicz Pan Tadeusz

 

Grzybobranie dostarcza wielu przyjemności, trzeba przede wszystkim pamiętać o bezpieczeństwie i solidnie się do takiej wyprawy przygotować.

Dlatego wszystkim grzybiarzom powinna przyświecać podstawowa i sprawdzona zasada - zbieramy tylko te grzyby, które dobrze znamy.

 

 

Przeczytajcie nasz poradnik, a dowiecie się, które okazy są bezpieczne.

 

 

Podgrzybek brunatny (jadalny)- rodzina borowikowate.

 

Wysyp: na obfite zbiory przy sprzyjającej pogodzie można liczyć do końca października.

Szukaj: najlepiej w starych borach świerkowych lub sosnowych.

Borowik szlachetny -rodzina borowikowate (bardzo smaczny grzyb jadalny).

 

Wysyp: najwięcej borowików pojawia się od początku sierpnia do końca września.

Szukaj: głównie w lasach mieszanych z udziałem sosen, świerków, brzóz i dębów.

Koźlarz babka -rodzina borowikowate (jadalny).

 

Wysyp: na bardzo obfite zbiory można liczyć dopiero od sierpnia. Ale pełnia sezonu trwa aż do początku października.

Szukaj: w lasach brzozowych lub z domieszka brzóz.

Koźlarz czerwony -rodzina borowikowate (jadalny).

 

Wysyp:najwięcej koźlarzy zbiera się w sierpniu i wrześniu, do końca tego miesiąca.

Szukaj: w zaroślach osikowych i w lasach z domieszka osiki – w okolicach kęp tych drzew.

 

Czubajka kania - rodzina bedłkowatych (bardzo smaczny grzyb jadalny).

 

Wysyp:obficie rosną od sierpnia do października.

Szukaj: najłatwiej natknąć się na nie w lasach mieszanych z przewagą drzew liściastych, na porębach w tych lasach i na ich obrzezach.

Pieprznik jadalny potocznie nazywany „kurka”(wyśmienity grzyb jadalny).

 

Wysyp: jest ich sporo od czerwca, ale najwięcej kurek zbierzesz od połowy lipca do początku września.

Szukaj: w lasach mieszanych z przewagą sosen i brzóz.

Maślak zwyczajny -rodzina borowikowate (bardzo smaczny grzyb jadalny).

 

Wysyp: można się na nie wybrać już w sierpniu, ale pełnia sezonu trwa aż do października.

Szukaj: najwięcej i najładniejszych maślaków znajdziesz w sosnowych młodników.

Opieńka miodowa – rodzina bedłkowatych (smaczny grzyb jadalny).

 

Wysyp: dopiero od początku września. Ale sezon trwa do końca października.

Szukaj: w żyznych lasach liściastych lub mieszanych, na leśnych polanach i porębach.

 

Mleczaj rydz - rodzina gołąbkowatych (wspaniały i smaczny grzyb jadalny).

 

Wysyp: najłatwiej znaleźć rydze od początku września do połowy października.

Szukaj:przede wszystkim w rozległych borach sosnowych i świerkowych.

 

Nie ma zatem na co czekać – koszyk w rękę i do lasu!