Świąteczne przepisy

PIERNICZKI

  • 0,5 kg miodu
  • Szklanka cukru
  • 150g masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczone w ¼ szklanki mleka
  • 2 przyprawy do pierników

Miód zagotować z cukrem i masłem, Na stolnicę przesiać mąkę dodać przestudzony miód z masłem , jaja, przyprawę oraz rozpuszczoną sodę, zagnieść ciasto. Ciasto można sporządzić nawet tydzień wcześniej i przytrzymywać w lodówce ale także wyjdzie gdy zaraz po sporządzeniu będziemy formować pierniki. Rozwałkować cieniutko i wykrawać świątecznymi foremkami ciasteczka. Piec na złoty kolor w temp. W ok. 200◦C. Gotowe polukrować lub oblać polewą, do dekoracji można użyć pisaków lukrowych w różnych kolorach dostępnych w sklepach. SMACZNEGO

CIASTO BAKALIOWE ( blacha domowa)

  • paczka krakersów (duża)
  • 2 puszki mleka skondensowanego nie słodzonego
  • kostka masła
  • 200g moreli suszonych300g rodzynek
  • 200g orzechów włoskich
  • 200g orzechów laskowych
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • wiórki kokosowe

Krakersy pokruszyć wysypać na blachę i zalać rozpuszczonym masłem. Bakalie rozdrobnić wysypać na krakersy zalać mlekiem z puszki posypać wiórkami kokosowymi, piec w 180◦C ok. 30min. SMACZNEGO

BAWOLE OCZKA

  • 500g maki4 żółtka
  • 40g kakao
  • 150g cukru pudru
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • powidło słoik

Mąkę z proszkiem przesiać dodać margarynę, posiekać, dodać cukier, żółtka, zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę,posmarować powidłem. Do drugiej części dodać kakao i z całego uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na cieście z powidłem i upiec.

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 100g mąki
  • 100g cukru

Upiec biszkopt. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno dodać cukier, potem żółtka ubijać, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.

Masa:

  • 500ml mleka
  • 60 g kaszy mannej
  • 120 g masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z cytryny

Mleko wymieszać z grysikiem zagotować (ok. 10 min) ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po łyżce zimny grysik, cukier waniliowy i sok z cytryny. Na upieczony place z powidłem wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopt, reszta masy, polać polewą. SMACZNEGO

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

  • 300g mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 30g drożdży
  • kostka margaryny
  • szczypta soli

Przesiać mąkę posiekać z tłuszczem, dodać rozpuszczone w śmietanie drożdże, sól, zarobić ciasto, schłodzić.

  • 500g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 100g sera żółtego

Cebulę przesmażyć na odrobinie tłuszczu, dodać posiekane pieczarki, przesmażyć do odparowania wody, wymieszać z startym na grubych oczkach serem, doprawić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie, zwijać jak roladę, pociąć na mniejsze kawałki (wielkość według uznania), posmarować jajem, upiec w temp. ok. 200◦C na złoty kolor. Zamiast pieczarek farsz można zastąpić innym według uznania np. z kapusty. SMACZNEGO

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM

  • 6 płatów śledziowych
  • puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 5 ogórków kiszonych
  • puszka ananasów
  • majonez wymieszany ze śmietaną
  • sól, pieprz

Filety śledziowe wymoczyć aby utraciły sól, następnie pokroić w kostkę, dodać pokrojone w kostkę ogórki, cebulę i ananasy. Wymieszaj z majonezem i śmietaną, dopraw do smaku.

 

SAŁATKA Z SEREM FETĄ I TYMIANKIEM

  • opakowanie sera typu feta
  • puszka kukurydzy
  • 2 jabłka
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • majonez
  • tymianek
  • Pomidory, ogórki, paprykę, jabłka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, majonez, doprawić tymiankiem.

 

MARCHEWKOWE MUFFINKI Z ŻURAWINĄ

  • 4 marchewki
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • ¾ szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka oleju
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Marchewkę umyć obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem oraz zurawiną. Olej połączyć z jajami, marchewką i wymieszać, dodać mąkę z żurawiną, wymieszać. Ciasto nakładać do foremek, posypać wiórkami, piec ok. 25min w 180◦C.

 

SAŁATKA SEROWA Z MAKARONEM TORTELLINI

  • 1 opakowanie tortellini z nadzieniem serowym
  • 4 jaja
  • 1 por
  • puszka kukurydzy
  • 200g sera żółtego
  • majonez, musztarda
  • sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, jaja ugotować na twardo , pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplastry sparzyć, ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy, wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

 

GOTOWANY SERNIK NA HERBATNIKACH

  • 1 kg sera tłustego
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ szklanki mleka
  • 2 duże opakowania herbatników
  • Tłuszcz rozpuścić w garnku z cukrem i c. waniliowym, dodać zmielony twaróg, zagotować. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno i wraz żółtkami dodać do masy, wymieszać. Budyń wymieszać z mlekiem, wlać do masy, ponownie zagotować. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową, przykryć warstwą herbatników, polać polewą.