Bezpłatne szkoły dla młodzieży

 

 


Kierunki kształcenia:

1. Technikum w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

4 – letni okres nauczania z możliwością przystąpienia do egzaminu maturalnego i egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.

Kwalifikacje jakie uzyska uczeń w trakcie nauki:

K1 - sporządzanie potraw i napojów

K2- organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 Absolwent Technikum w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych może podjąć pracę w:

  • wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych takich jak: restauracje, kafeterie, snack – bary, kawiarnie, bary, restauracje biurowe i podobne zakłady
  • w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach i  statkach
  • może podjąć własną działalność gospodarczą w zakresie świadczeń usług gastronomicznych
  • ma możliwość kontynuowania kształcenia na studiach

2. Zasadnicza Szkoła Zawodowa

typ wielozawodowy 
3 – letni okres nauczania

Szkoła zapewnia naukę przedmiotów ogólnokształcących i teoretycznych zawodowych, a zajęcia praktyczne realizowane są w zakładach pracy na podstawie umowy o pracę
(szkoła pomaga w zawarciu umowy)

Przykładowe zawody:

  • Blacharz  721301
  • Blacharz samochodowy 721306
  • Cukiernik 751201
  • Elektromechanik  741201
  • Elektromechanik pojazdów samochodowych  741203
  • Elektryk  741103
  • Fotograf  343101
  • Fryzjer  514101
  • Krawiec  753105
  • Kucharz  512001
  • Lakiernik 713201
  • Mechanik pojazdów samochodowych 723103
  • Murarz-tynkarz  711204
  • Operator obrabiarek skrawających 722307
  • Piekarz 751204
  • Ślusarz  722204
  • Sprzedawca 522301
  • Stolarz 752205
  • Wędliniarz 751107

 

Wpisując w wyszukiwarce Google interesujący nas numer zawodu możemy zapoznać się z pełnym opisem dotyczącym kształconego zawodu.

Nauka trwa 3 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe

lub egzaminem czeladniczym.

Zapraszamy do szkoły, zapisy w formie tradycyjnej lub za pomocą systemu internetowego.

Więcej informacji można uzyskać w szkole, lub za pomocą kontaktu telefonicznego lub mailowego.

 

 


Dlaczego do nas?

Wyposażenie:
  • zajęcia odbywają się w nowocześnie wyposażonych pracowniach:
  1. pracowni technologii gastronomicznej
  2. sali obsługi konsumenta
  3. pracowni ekonomiczno- informatycznej
  4. klaso-pracownie przedmiotów ogólnokształcących
  • ogólnodostępny, bezpłatny Internet
  • sklepik spożywczy z ciepłymi napojami i przekąskami
  • wewnętrzny monitoring zapewniający uczniom bezpieczeństwo
Lokalizacja:
  • łatwy dojazd, korzystne położenie z parkingiem przy szkole
  • bliskie sąsiedztwo dworca autobusowego

Nauka
  • zajęcia odbywają się od 8 do 15 (lub w innych godzinach dostosowanych do potrzeb uczniów)
  • indywidualna opieka nad każdym uczniem w grupach kilkunastoosobowych
  • języki obce: j. angielski, j. niemiecki lub inne według potrzeb rodziców i uczniów
  • doświadczona kadra nauczycielska skutecznie przygotowująca do matury i egzaminu zawodowego, posiadająca uprawnienia egzaminatorów OKE, przyjazna i życzliwa uczniom
  • przeprowadzanie egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe na podstawie akredytacji Państwowej Komisji Egzaminacyjnej
  • organizacja konkursów wewnątrzszkolnych i zawodów oraz udział uczniów w konkursach i zawodach na szczeblu powiatowym i wojewódzkim
Oferta zajęć pozalekcyjnych
  • koła pozalekcyjne rozwijające uzdolnienia i zainteresowania
  • wyjazdy edukacyjne związane z kulturą (opera, teatr, wystawy, muzeum, filharmonia, kino)
  • wycieczki turystyczno-krajoznawcze
  • wyjazdy na targi gastronomiczne oraz do placówek gastronomicznych i zakładów produkcyjnych
  • wymiany młodzieży ze szkołami zagranicznymi (uczestnictwo w programach edukacyjnych w ramach UE)
Osiągnięcia naszych uczniów
  • stypendium Prezesa Rady Ministrów za wysokie wyniki w nauce
  • uczniowie zajmowali I miejsce w Małopolskim Konkursie Gastronomicznym w Krakowie: „Stół pięknie nakryty” i w konkursie powiatu myślenickiego w Dobczycach „Potrawa regionalna” oraz w innych konkursach regionalnych

 

W naszej szkole uzyskacie państwo:

1. kwalifikacje zawodowe

2. świetne przygotowanie do kontynuacji nauki na studiach technicznych w zakresie przedmiotów zawodowych